Go West zabranjen u Visokom

Bojkoti   Autor: Dani 442, www.sff.ba   2005-12-02

Džaba Ahmedu Imamoviću međunarodne nagrade, priznanja struke i najviše ocjene publike, kada nije po ćeifu sljedbenika Prvog Predsjednika i njegove braće iz davnih dana ilegale, kasnije okupljenih u najčvršće jezgro Stranke demokratske akcije. Jedan od takvih, sljedbenika ili kako li već, izvjesni Enes Pinjo potpisao je otvoreno pismo u ime Udruženja Mladi Muslimani, Osnovni odbor Visoko, u kojem od sugrađana traži da bojkotuju Go West.

Pinjo, odnosno organizacija koja je, zahvaljujući potpori lokalne vlasti u Visokom već uspjela isposlovati zabranu koncerta grupe Skroz u tom gradu - i to zato što je sponzor benda bilo najpopularnije evropsko pivo Heineken - ima i obrazloženje svog rata protiv filma koji je prije tek nekoliko dana oduševio publiku na Festivalu u Solunu.

Svjedoci smo silne smutnje koja se događa oko nas, a posljednja koja nam se servira je gnusni film plaćeničkog režisera Ahmeda Imamovića. Njegov film Go West promocija je dekadencije i ogavnosti nemorala. Smatramo krajnje neumjesnim njegovo prikazivanje, tim prije što se taj film predstavlja kao umjetničko djelo! Pod plaštom umjetnosti krije se homoseksualni lobi koji svoj nakaradni mentalni sklop i sistem vrijednosti pokušava nametnuti kao općeprihvaćeno i poželjno ponašanje! Zato pitamo režisera Imamovića, ako mu je stalo do umjetničke slobode, zašto nije napravio film o stradanju bilo kojeg preživjelog iz Srebrenice. Od tolikih priča iz protekle agresije on je morao da napravi film o homoseksualcima, film čiji sadržaj bi trebao da nam izmijeni stav o njihovoj 'ljubavi' i sruši predrasude!? Zašto Imamović ne ide i dalje pa napravi film o masovnim silovateljima kako bi, o njima, nama srušio predrasude. Pa i njihova ljubav je neshvaćena!? Iz perspektive islama homoseksualnost je neprihvatljiva i kao takva je, nama muslimanima, krajnje odurna i kao tema za film! Zato pozivamo sve muslimane i patriote da bojkotiraju film!

Neće biti nikakvo čudo ako visočka vlast ocijeni da je, zbog mira u kući, najbolje uskratiti građane tog grada gledanja nemoralnog filma. Čudo će biti eventualna reakcija visočke vlasti ili vrha Udruženja Mladi Muslimani u kojoj će (konačno) osuditi Pinju i one koji čine sve da potvrde ksenofobične teze kvaziboraca protiv terorizma, prema kojima je islam vjera mraka, a oni koji nastupaju u ime te vjere ili manijaci ili zločinci, a najčešće - oboje. (E. I)

O Filmu Go West

Ispisati priču o ratu u Bosni i Hercegovini, već je hrabar i smio potez, a u nju uplesti odnos homoseksualnog para i tematizirati ga u okviru jednog takvog konteksta, a kako će se razotkriti i (kakvog) društva, nije ništa drugo do provokacija sa smislom. U saradnji sa piscem Enverom Puškom koji je zamislio i pretvorio u scenarij priču čiji sadržaj nije potrebno dodatno napominjati, Ahmed Imamović je uspio, već i prije samog prikazivanja filma, izazvati burne reakcije gotovo svih medija koji su na različite načine izvještavali o pripremama, snimanju i završetku novog bh. filma. Bolju najavu za svoje filmsko djelo, ova dva autora nisu mogla ni poželjeti baš kao što nisu mogli zamisliti više posjetitelja u drugoj noći SFF-a.

GO WEST prikazuje priču dvojice homoseksualaca – Srbina i Bošnjaka – koji pokušavaju pobjeći iz opkoljenog glavnog grada: Sarajeva. Na barikadi ih zaustavlja grupa bosanskih Srba. Srbin spašava svog ljubavnika tako što kaže da je on njegova zaručnica te idu da se vjenčaju u njegovo rodno selo u južnoj Bosni, koje je pod kontrolom srpskih snaga. Bošnjak se mora preobući i glumiti ženu. Ovo je kontoverzna priča o dvojici homoseksualaca koji se vole ali su zaglavljeni u ratnom vrtlogu.

COMPREX Production
Rezija: Ahmed Imamovic
Scenario: Ahmed Imamovic / Enver Puska
Producenti: Samir Smajic, Ahmed Imamovic
Muzika: Enes Zlatar
Uloge: Tarik Filipovic, Mario Drmac, Rade Serbedzija, Mirjana Karanovic, Haris Burina, Nermin Tulic, Almedina Leleta

Posaljite ovaj link preko email-a

Nazad na prethodnu stranicu