Kurve i svalerke

Ni tamo, ni vamo   Autor: Dalibor Bilic, www.nwbih.com, Orlando   2008-06-04

Nas saradnik i prijatelj Dalibor Bilic, inace Bosanac i Sarajlija, a vec godinama stanovnik Orlando-a, prije vise od godinu dana poceo je na glas razmisljati i to biljeziti na svojoj web-stranici www.daliborbilic.com u rubrici: Ni tamo ni vamo. Ljubazni autor tekstova, cije mi je citanje uz jutarnju kaficu postalo dnevna rutina, ponudio je i nama, a time i vama, postovani citaoci, da pokoju njegovu misao prenesemo na www.nwbih.com. Uzivajte.

Kazu ljudi: kurvanjska je to politika, misle na odnos bosanskih nacionalistickih stranaka prema BH dijaspori. Ne slazem se i Bog. Kao prvo rijec kurvanjska je nastala od rijeci kurva, koja odrazava samo pripadnika jedne profesije, cistog profesionalca, prema kome se odnosi zasnivaju na samo - svrsi i plati i gdje nema bilo koje druge veze. Ljubavnica ili svalerka nije profesija, nego stanje, koje podrazumjeva: paznju, nadu, foliranje, oprez, a koje traje toliko dugo dok obadvije zainteresovane strane imaju interesa da ga odrzavaju, a koje puca onog trenutka kad jedna od strana da sebi za pravo da prekrsi neki od datih principa. Znaci, kurva je Zanimanje, svalerka ili ljubavnica je Stanje. Mi smo po toj kategorizaciji vise svalerke datog sistema, nego njegove kurve. Kurve sjede u Bosni. Gledaju tv-dnevnike, citaju novine, nista ne rade i samo cekaju poziv. Mi u dijaspori gledamo, ali od cega zivimo. Tesko da nekog poslije desetak i vise godina borbe za goli zivot moze izmanipulirati ili isfolirati neki papanski bosanski politicar.

Kazu ljudi da ce ove godine malo nas odavle u Bosnu. Mrsko nam. Vecina ce mjesec dana obaveznog i placenog americkog godisnjeg odmora, provesti na Bahamima ili Havajima. Ne treba puno da zbog ovog zale oni u Bosni. Sta je bolje? Da dodjemo dole ko kokuzi, ili da samo posaljemo pare, a da ne dodjemo? Radis u Americi 2 dana za 100 dolara. Kad ih dole nekom das, ko da si mu sefte opalio. Sefte nije pravi udarac da boli, nego ono samo zabridi. Tako vecina prima 100 dolara ili 70 maraka. Onda je bolje ne ici i poslati te pare, bar ces proci bez sefte.

OK, da se vratimo onom odnosu sa pocetka. Bosanski politicari dijasporu ne smatraju porodicom. Vecina njih i sama zna sta je dijaspora, jer su njihove porodice bile u tom stanju u doba rata, pa kad su im dati stvorili uslove za povratak i kad je rat zavrsen, porodice su se vratile kucama. Za one druge, koji nisu bili u mogucnosti da im neko obezbijedi povratak, ostalo je da zive tamo gdje zive. Povratak dijasporskih porodica bosanskih politicara je ostvaren uz svestranu pomoc naroda i njihovih para. Bosanski politicari trebaju svalerku - nas, radi para. Daleko smo da bi se culi, pa je narod miran, a tajnu da smo svalerke nemamo kome reci, osim jedni drugima. Znaci i tu su sigurni. Sve je dobro dok ispunjavamo svalerske obaveze, a jos bolje kad se puno ne pojavljujemo u javnosti - ne dolazimo. Problem moze nastati kad prestanemo davati, a pocnemo dolaziti i pricati. Onda je neko najebo.

Eto, tako vam je to u najkracem, moje Dijasporske Svalerke, sto je u svakom slucaju bolje biti, nego Kurva, jer svalerka je stanje koje se moze promjeniti, a BiH politicari su kurve, kao profesija, koja ostaje zapisana i po odlasku u penziju, pod rubrikom- Zanimanje.

Posaljite ovaj link preko email-a

Nazad na prethodnu stranicu